2013-07-21

Järkeä tekijänoikeuslakiin loppusuoralla

(På svenska: https://www.kansalaisaloite.fi/sv/initiativ/70 )


Yllätin itseni viikonloppuna keräämällä nimiä tuntemattomilta torivierailta Tammelan torilla kansalaisaloitteeseen tekijänoikeuslain korjaamisen puolesta (sivusto http://järkeä.fi tiistaihin 23.7.2013 asti).

Kansalaisaloitteet ovat uusi asia kansan vaikuttamisen välineenä. 50000:n allekirjoituksen saanti takaa aloitteelle eduskuntakäsittelyn, mutta ei takaa aloitteen läpimenoa. Suurempi hyöty on asiasta keskustelu ja mahdollisuus suorempaan vaikuttamiseen kuin valitsemalla oma edustaja, jonka mahdollisuudet tuoda asioita käsittelyyn ei suuren suuri ole.

Torilla vilisi ihmisiä jo ysiltä alkaen pitkälle kahteen saakka, minä aikana meidän viisihenkinen tiimi sai arviolta 65 nimeä paperiin + monta ihmistä vinkattua www-sivulle allekirjoittamaan. Keräys suoritettiin feissarityyliin torin leveillä käytävillä leppoisasti kyselemällä ja kiusaamalla ihmisiä suoraan, mikä itselleni sosiaalisena mörkönä on kovin vaikea asia hyväksyä ja henkisesti raskasta. Jokaisen kohtaamisen jälkeen piti psyykata itsensä taas kuntoon uutta kohdetta varten. Yllättävää oli kuitenkin, että kaikki kohdatut ihmiset olivat kohteliaita, kieltäytyessäänkin. Monen kanssa sain harjoitella tuntemattoman kanssa kommunikointia, mutta ehkä suomalaiselle on helppoa olla hiljaa ja kuunnella mitä toisella on kerrottavaa. Lopputuloksena oli itsensäylittämisen olotila.

Tänään sunnuntaina, 48 tuntia ennen määräajan loppumista on kannatuksia annettu arviolta 43000. Ehdit siis vielä antaa oman äänen helposti osoittessa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/70

Tarvitset tätä varten vahvan tunnistautumisen, joka onnistuu HST-kortilla, pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Eniten vastatut kysymykset toriväen osalta (FAQ)
  • K1 Mihin allekirjoitus sitoo minut?
  • V1: Kannatus ei sido mihinkään . Eduskunta ottaa aloitteen omaan käsittelyyn jos kannatuksia tulee 50000 tai yli ja mahdollisesti muokkaa sitä.
  • K2: Onko tämä puoluekysymys (esim. Piraattipuolue)?
  • V2: Ehdotus ei ole yhden puolueen ehdotus, vaan sen takana seisoo kaikki nuorisopuolueet vasemmalta oikealle, mukaanlukien mm. Piraattipuolue, perussuomalaiset ja kokoomus, keskusta ja vihreät.

Muokkaus  22.7.2013 klo 16:33. 
Kansalaisaloite.fi sivuston vahvasti tunnistetut varmat äänet kun vielä saadaan yli 49999:n, niin se oli siinä.
Kiitos levittäjille!